Advies

Leuk of niet, spreadsheets zijn overal in gebruik. Ze zijn de lingua franca geworden van het bedrijfsleven. Het maakt niet uit wat je systeem of eis is, een spreadsheet kan, als business tool, als geen ander grote hoeveelheden complexe gegevens doorrekenen of analyseren.
Het gebruik van spreadsheets is niet zonder risico en naar schatting 90% van spreadsheets bevatten fouten. Conceptuele fouten zoals onjuiste modellen, het verzenden van sheets met verborgen kolommen of onzorgvuldig gebruik van formules, zijn veel voorkomend met als gevolg verkeerd genomen besluiten, teleurstellingen en mogelijk nog ernstiger gevolgen.
Bovendien is er een ernstig probleem van verspilling in spreadsheets die inefficiƫnt of onzorgvuldig zijn gemaakt. Het merendeel van de Excel gebruikers zijn autodidact, en zonder formele methodiek is er een risico dat sub-optimale modellen en processen de norm worden.

JVGPRO heeft een controlelijst ontwikkeld waarmee een sheet op een twintigtal essentiƫle groepen wordt gecontroleerd zodat een optimale werking kan worden gewaarborgd (Excel sanity check). Hanteer de lijst bij aanvang van de bouw van een nieuw sheet zodat onderhoud en beheer eenvoudiger wordt. Met behulp van de checklist kan JVGPRO ook uw sheet(s) reviewen. U krijgt een uitgebreid verslag met constateringen en verbeterpunten van de uitgevoerde controle. Interesse? mail mij.