Artikelen

24-game in excel
Fascinatie en passie voor Excel komen hier bij elkaar in het 24-game. Het bekende spel waarbij je uit 4 cijfers via een berekening het getal 24 moet vormen. Hoeveel oplossingen heb je eigenlijk? Waar haal ik 4 cijfers vandaan? Wélke oplossingenzijn mogelijk. Waarom 24, kan het niet met 62? Dit artikel geeft inzicht in de mogelijkheden van het 24-game. Mét een probeer spreadsheet.

Updaten van Excel sheets
Stel, u hebt in uw organisatie een Excel spreadsheet welke in ruim 100 uitvoeringen gebruikt wordt. Allemaal dezelfde look/feel/macrocode maar verschillende data. Bijvoorbeeld een timesheet per medewerker of een planning per afdeling of filiaal. Al die sheets hebben gemeen dat ze dezelfde layout en dezelfde VBA (Visual Basic for Applications, macro’s) programmering hebben. En die moeten behouden! In dit artikel leest u hoe ik de oplossing vond.

Excel en Word: Wordmerge!
In dit artikel wordt uitgelegd wat Wordmerge is en wat de mogelijkheden zijn.

Opmaak in Excel
Een omstandig artikel waarin uitgelegd wordt welke mogelijkheden de Excel gebruiker heeft om zijn/haar spreadsheet netjes vorm te geven.

Top 2000 planning
Het is najaar 2014, locatie NPO Hilversum. Na afloop van een Excel training komen twee cursisten naar mij toe: “Jan, jij weet zo veel van Excel, heb jij een oplossing voor ons Radio 2 Top2000 planning probleem?”. Lees het artikel met de afloop.

Excel: vloek of zege?
Het spreadsheet is heden ten dage niet meer weg te denken uit het instrumentarium van de moderne kenniswerker. De toepassingsmogelijkheden zijn ongekend. Waar de grote systemen maar zeer beperkt en gefocust een informatiebehoefte dekken, kan het spreadsheet in zeer korte tijd een schat aan variatie op de gewenste informatie leveren. Flexibel en prijsgunstig, zeker in de handen van de expert. Dit artikel beschrijft waar Excel toe in staat is en waar de valkuilen zitten.

Een gezond spreadsheet opzetten.
In de pers zijn vele voorbeelden te vinden waarvan door Excel een flater geslagen is. Bijna altijd veroorzaakt door slecht sheet management. Zoek maar eens op “Excel error” i.c.m. een grote krantennaam (bijv. NYtimes, Guardian) en de voorbeelden van missers rollen voorbij. Fouten die te voorkomen zijn als je het sheet netjes opzet. In dit artikel worden een aantal checks beschreven die je helpen bij het betrouwbaar inrichten van je sheet.

Easy Schedule personeelsplanning
Easy Schedule is een voordelig en handzaam, op Excel gebaseerde personeel planningsgereedschap voor het MKB.

Excel’s most wanted
De meest gebruikte Excel functies in één plaatje samengevat.

Excel en beveiliging
Hoe beveilig je een spreadsheet? Is een wachtwoord afdoende of is er meer mogelijk?

Dashboards in Excel
Dit artikel geeft u inzicht in hoe je in Excel dashboards opzet.

Horeca Omzet Analyse Sheet
ExcelProServices introduceert het Horeca Omzet Analyse Spreadsheet (HOAS). Dit is een maatwerk spreadsheet waarmee uw horeca gelegenheid inzicht krijgt in het verband tussen in- en verkoop op artikel niveau.

Overzicht gerealiseerde en beheerde sheets
Het overzicht van de sheets die door JVGPRO gemaakt zijn en beheerd worden, geeft u een beeld van de mogelijkheden die ik met Excel voor u kan realiseren.

Downloads:
De Excel oefenbestanden
De oefenbestanden bij mijn Excel trainingen download u hier. De training reserveert u hier.

Deze artikelen staan ook gepubliceerd in mijn weblog.